Welcome to the Gamebase 64 forums.                 An attempt to document ALL Commodore 64 gameware before it's too late!

Looking to Create a .zip script rather than emu

Are you having problems setting up GB64 on your machine? Ask your questions in here!

Moderator: Jimbo

User avatar
peejaygee
New Member
Posts: 15
Joined: Mon Sep 15, 2003 1:31 am

Looking to Create a .zip script rather than emu

Sat Apr 04, 2015 3:50 am

All,

I don't know if this is possible, I would like to have the 13th emulator, which is infact, with WinZip or WinRar, and if I move that to the top of the emulators and double click, it merely opens the .zip file in the program of choice.

Is this possible? I've tried copying a .ini file and ; commenting out various lines on the hope it would work, but I just get errors. I'm not 100% on the Gemus scripting, I've tried all the examples from http://www.gb64.com/oldsite/gemus.htm#environment for example and I'm not getting anywhere.

Can anybody help?
If Ya gonna jump, Don't, ya will only hurt yaself.
User avatar
.mad.
Highly Commended Member
Highly Commended Member
Location: Lancashire
Posts: 1600
Joined: Sun Jun 19, 2005 3:30 pm

Sat Apr 04, 2015 9:05 am

As GameBase takes control of acrchives, you need to tell it which pre configured program/emulator you want to open a ZIP or any other filetype with using the GEMUS.

GEMUS
emu=WinRAR

emulator.ini
[Emulators]
1=WinRAR
2=

[WinRAR]
UseShortFilenames=0
UseDefaultTypes=0
SupportedTypes=zip;rar;7z
EmulatorPathFile=C:\WinRAR\WinRAR.exe
ScriptFile=WinRAR.txt
1=


WinRAR script
depending what you want to do, you need the correct commandline...

Code: Select all

WinRAR <command> -<switch1> -<switchN> <archive> <files...> <@listfiles...> <path_to_extract\>
User avatar
peejaygee
New Member
Posts: 15
Joined: Mon Sep 15, 2003 1:31 am

Thu Apr 09, 2015 1:21 am

I tried, I failed.. :(

I put in the stuff that you said in the various .ini files, but no matter which one I double click on, it just tells me there has been an error in Line 1

GEMUS Error

Unknown Function or Statement

Line 1
[OK]

I think the error is caused by the WinRar Script, I don't know how to pass the file I've double clicked on, into the WinRar command line commands to just open WinRar.

When you are saying 'depending on what you want to do', all i want to do, it double click on a game name in the middle window, and rather than it push the game to an emulator, I would just like the .zip file opening in WinRar.

I had this working, before I did a re-image, and I had it running through WinZip, but I didn't like WinZip asking me to save the archive after I tried to close it, so I figured I'd try WinRar, but it ain't working. :(
If Ya gonna jump, Don't, ya will only hurt yaself.
User avatar
.mad.
Highly Commended Member
Highly Commended Member
Location: Lancashire
Posts: 1600
Joined: Sun Jun 19, 2005 3:30 pm

Thu Apr 09, 2015 6:14 pm

If you have ZIP; RAR; 7Z for any 'SupportedTypes' in your emulators.ini, that would take control away from WinRAR.

Once you have run a archive (ZIP) that contains a emulator runnable file (PRG), GameBase will store the runnable file.

Next time you run that Game it will not open in WinRAR, it will always open in the emulator that is setup for a PRG file.

you will need to manually remove the runnable file stored.
The quickest way is to edit the Gamebase MDB file in MS Access.
and clear the runnable file column.

You can do it slowly from GameBase menus...
select the game you want to open in WinRAR
Select Edit / Game File...
and remove the runnable file that is stored.

Image

emulators.ini (example for C64 introbase)

Code: Select all

&#91;Emulators&#93;
1=WinVICE v2.4 &#40;x86&#41;
2=CCS64 v3.9.1
3=Hoxs64 v1.0.8.7 &#40;x86&#41;
4=WinRAR
&#91;WinVICE v2.4 &#40;x86&#41;&#93;
UseShortFilenames=0
SupportedTypes=D64;D71;D80;D81;D82;G64;G41;X64;T64;P00;TAP;PRG;CRT
EmulatorPathFile=C&#58;\GameBase\IntroBase64 V02\Emulators\WinVICE-2.4-x86\x64.exe
ScriptFile=WinVICE.txt
1=C&#58;\GameBase\IntroBase64 V02\Emulators\WinVICE-2.4-x86\vice.ini
&#91;CCS64 v3.9.1&#93;
UseShortFilenames=0
SupportedTypes=D64;G64;G41;T64;P00;TAP;PRG;CRT
EmulatorPathFile=C&#58;\GameBase\IntroBase64 V02\Emulators\CCS64 V3.9.1 Offical\CCS64.exe
ScriptFile=CCS64.txt
1=C&#58;\GameBase\IntroBase64 V02\Emulators\CCS64 V3.9.1 Offical\c64.cfg
&#91;Hoxs64 v1.0.8.7 &#40;x86&#41;&#93;
UseShortFilenames=0
SupportedTypes=G64;FDI;D64;TAP;P00;PRG;T64
EmulatorPathFile=C&#58;\GameBase\IntroBase64 V02\Emulators\hoxs64_x86_1_0_8_7\hoxs64.exe
ScriptFile=Hoxs64.txt
1=
&#91;WinRAR&#93;
UseShortFilenames=0
UseDefaultTypes=0
SupportedTypes=zip;rar;7z
EmulatorPathFile=C&#58;\Program Files\WinRAR\WinRAR.exe
ScriptFile=WinRAR.txt
1= 
WinRAR.txt (script)

Code: Select all

Add_CLP&#40;%gamepathfile%&#41;
Run_Emulator&#40;&#41;
if you want to run the game in another emulator, you will need select the runnable file (PRG) from within the RAR again as above picture.
User avatar
peejaygee
New Member
Posts: 15
Joined: Mon Sep 15, 2003 1:31 am

Fri Apr 10, 2015 11:31 pm

again, I tried, I failed.

I ended up just making it so Explorer opened up the location the game had been extracted too and that works well enough for me :)
If Ya gonna jump, Don't, ya will only hurt yaself.

Return to “GB64 Help!”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest